Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2011 11:52 - ДЪРВО МАРТЕНИЦА УКРАСИХА ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРИТЕ В ИСПАНИЯ
Автор: nelivagent Категория: Други   
Прочетен: 1750 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 02.03.2011 12:01


image Учителите от българските училища в Хатива и Енгера (създателите и  организаторите на асоциация Балкан – Хатива) за пореден път организираха мартенско тържество. Почти осемвековното маслиново дърво се превърна в красива мартеница от сръчните ръце на ученици, учители, родители и гости на площада в Енгера.

   Празникът започна още от сутринта в местното училище, където по традиция на този ден, в продължение на няколко години вече, всяко дете получи своята мартеничка наречена за здраве. Заедно с представителите на асоциация Балкан, деца от различни националности  се учеха как да превърнат бялата и червена нишка в специален за тях символ. Силно впечатлени от легендата  за Аспрух и появата на мартеницата, те се докоснаха до българската история и станаха част от този празник , който по-късно беше пренесен на площада до вековното маслиново дърво.

   Организирано от асоциация Балкан-Хатива, заедно с асоциация Нова-Енгера и съдействието на кметство Енгера, стана възможно една отколешна българска традиция да се превърне в празник за всички. Сякаш символично две истории се докоснаха – българска и испанска. До късно площада огласяха веселите детски гласове. Децата изработваха мартенички, участваха в организирани състезания, в които се включиха и ентусиазираните им родители. Награди получиха най-оригиналните мартенички, изработени от учениците. А самата Баба Марта завърза за здраве и късмет мартенички на всички присъстващи. С грамоти бяха отличени участвалите  в модното дефиле-конкурс „живи” мартенички, които развеселиха всички със артистичността си и оригиналните костюми, с песните и стихчетата, които бяха подготвили за Баба Марта. Заедно с двете мартенички-адреналинки, децата изиграха патешкия танц и се веселиха до тъмно.   Специален гост на тържеството беше кмета на Енгера Сантияго Аревало, на когото Баба Марта не пропусна да завърже бяло-червения конец, наречен за здраве и късмет.

    Всички напуснаха празника с мартеничка на ръка.

Най-красивата мартеница, вековното маслиново дърво, ще остане със своята украса. В бяло и червено ще посреща мартенските дни и всеки ден ще подарява на деца и възрастни пролетен поздрав, настроение и усмивки.

Бяло-червеният конец е здравата нишка, която свързва българите по света - да сме здрави, силни и щастливи, да помним, че сме българи, където и да се намираме 

    image




Гласувай:
2



1. martiniki - чудесно - и тук си имахме миналата година
06.08.2011 08:54
във фейсбук има страница на проекта мартеница - сигурно има снимки и на вашето дръвче там
цитирай
2. nelivagent - във фейсбук има страница на проекта ...
20.08.2011 17:24
martiniki написа:
във фейсбук има страница на проекта мартеница - сигурно има снимки и на вашето дръвче там

разбира се, че има, идеята беше колкото повече хора видят това, толкова повече хора по света да научат за тази хубава българска традиция, която ни идентифицира като традиционалисти и родолюбци :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nelivagent
Категория: Други
Прочетен: 155863
Постинги: 42
Коментари: 86
Гласове: 373
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930